Tort weselny - słodki element tradycji

tort-weselny-slodki-element-tradycji

Trudno wyobrazić sobie wesele bez pięknego tortu weselnego. To właśnie on odgrywa największą rolę na każdym przyjęciu. Różnorodność smaków jest wręcz niekończąca się, a wygląd zależy od preferencji. Mały i skromny albo kilkupiętrowy z kolorową masą cukrową? Który najbardziej przypadłby Wam do gustu?

Kiedy pojawiły się pierwsze torty weselne?

Mówi się, że pierwsze torty weselne pojawiły się w epoce starożytnego Rzymu. Wtedy wierzono, że poczęstowanie gości wypiekami jest kluczowe dla pojawienia się potomstwa. W Polsce tradycja sięga do staropolskich kołaczy oraz korowajów, które podawano na przyjęciach weselnych. Były słodką niespodzianką dla gości. Do tych wypieków dodawano także mak. Wierzono, że jest on symbolem gorszych chwil, które pojawiają się w każdym związku. Całokształt wypieku miał ważne przesłanie: wspólne życie nie zawsze będzie bezproblemowe, ale należy się nim cieszyć.

Pierwszy tort weselny, który najbardziej przypomina ówczesne wypieki, pojawił się na ślubie królowej Wiktorii i księcia Alberta. Zdecydowali się oni poczęstować swoich weselnych gości przepięknym tortem, którego waga przekroczyła ponad trzysta kilogramów. To właśnie oni zapoczątkowali tradycję, która mocno wpisała się w organizację każdego wesela.

Jaki tort weselny wybrać?

  • Miejsce zakupu - Na początku warto zastanowić się nad cukiernią, która wykona nasz tort. Najlepiej gdyby było to miejsce w niedalekiej odległości od sali weselnej. Nie ma co ukrywać, że transport tortu nie należy do najłatwiejszych i może okazać się problematyczny.
  • Wielkość - Po wybraniu odpowiedniej cukierni, trzeba zastanowić się nad jego wielkością, która jest uzależniona od liczby gości weselnych. Nie należy wybierać tortów wielkich rozmiarów, jeśli liczba zaproszonych osób jest znacznie mniejsza.
  • Smak - Następny krok to oczywiście smak. Tutaj liczba propozycji jest wręcz niekończąca się. Najbardziej popularny to oczywiście bita śmietana i owoce. To bezpieczny wybór, który na pewno każdemu przypadnie do gustu. Z roku na rok Państwo Młodzi decydują się na bardziej wyszukane smaki. To oczywiście świetny pomysł, ale warto pamiętać, aby najpierw wybrać się na degustację. Czasami cukiernie organizują specjalne eventy, na które można się wybrać, aby spróbować wielu smaków tortów. To niezwykle przydatna rzecz, z której warto skorzystać, jeśli jest taka możliwość.
  • Wygląd - Wygląd tortu bardzo często zależy od stylu w jakim zorganizowano ślub. Za przykład można podać boho wesele, które charakteryzuje się przepięknymi tortami w kolorach bieli i brązu. Często ustraja się je świeżymi kwiatami lub liśćmi, które świetnie pasują do owego stylu. Eleganckie wesele mówi samo za siebie. Tort na takiej uroczystości musi prezentować się w iście królewski sposób. Najlepiej kilkupiętrowy, w białym kolorze i z mnóstwem kwiatów. Warto dopasować tort weselny kolorystycznie do wystroju sali. Wtedy będzie się pięknie prezentował i na pewno przyciągnie uwagę wszystkich gości.


Kiedy najlepiej podać tort weselny?

Czas podania tortu zależy od Państwa Młodych. To właśnie oni decydują, która pora wesela będzie najlepsza. Często spotyka się, że tort zostaje podany po oczepinach. Uznaje się go za zwieńczenie zabawy i ostatni oficjalny punkt wesela. Wiele Par decyduje się na podanie tortu przed oczepinami. Spotyka się to coraz częściej, ponieważ na sali gromadzą się wszyscy goście, którzy później przygotowują się do wzięcia udziału w zabawie. Można również podać tort na początku wesela. Wtedy Państwo Młodzi serwują go jako deser po pierwszym posiłku.

Nie ma co ukrywać, że tort to must have na każdym weselu. Jego smak musi być wyjątkowy i zapaść na długo w pamięci gości. Właśnie dlatego należy się postarać, aby ten wypiek był jedyny w swoim rodzaju.