Goście zaproszeni, wymarzona suknia ślubna gotowa, motyw przewodni wesela wybrany. Wszystko prawie dopięte na ostatni guzik. Prawie… a co z tortem weselnym? Nie przejmuj się, tak wyglądają przygotowania ślubne. Przychodzimy z pomocą i przygotowaliśmy kilka rad, które pomogą Wam w wyborze idealnego i pysznego tortu weselnego.
Tort weselny to smakołyk, który jest najbardziej wyczekiwany przez weselników. Niewątpliwie ma swoje 5 minut, …a nawet więcej. Zwykły tort, wybrany bez przemyślenia nie wchodzi w grę, bo nie bez powodu wjeżdża na salę weselną z wielką pompą. Stare powiedzenie mówi, że obecność tortu na weselu wróży słodkie życie świeżo upieczonym małżonkom, dlatego jego obecność jest niezmiernie ważna. Sprawdźmy zatem czym kierować się przy wyborze tortu weselnego.
Jaki tort wybrać
Najlepiej, gdy tort weselny wpasowuje się w motyw przewodni ślubu. Możesz na torcie podkreślić kolor przewodni. Tort może mieć też swój własny, oddzielny styl, który sami wybierzecie. Na przykład może się odnosić do Waszego ulubionego filmu, serialu a nawet książki, bo na kartach romantyzmu zapisało się mnóstwo cytatów, które można wykorzystać. Fajnie jednak jeśli wygląd tortu mimo oddzielnej wizji nie odbiega przesadnie od elementów dekoracji.
Jaki smak tortu weselnego
Po wyborze motywu tortu przychodzi czas na wybór smaku. Najpopularniejsze smaki tortów weselnych wybieranych przez pary młode to:
1. Czekoladowy – najbardziej znany smak tortu, który również najczęściej wybierany jest na wesela. Jako dodatek do takiego tortu warto postawić na coś orzeźwiającego, przykładowo: maliny, truskawki lub porzeczki.
2. Śmietankowy – to przykład tortu o lekkiej konsystencji, trzeba jednak pamiętać o dobrym przechowywaniu, aby był świeży.
3. Waniliowy – jeśli zależy Wam na bardzo słodkim smaku to będzie dobry wybór.
4. Owocowy – możecie postawić na jeden podstawowy owoc. Najczęściej jest to smak truskawkowy. Dodatkowo fajnie sprawdzą się świeże owoce jako dekoracja tortu.
Gdy wesele ma się odbyć zimą, można wybrać cięższe konsystencje i wyraziste smaki. Natomiast latem warto zdecydować się na coś owocowego z lżejszą konsystencją. Jeśli jest to ślub plenerowy muszą to być lekkie kremy, które nie roztopią się od gorąca. Na salach weselnych, również trzeba pamiętać o przechowywaniu tortu w chłodnym i klimatyzowanym pomieszczeniu. Dom weselny, powinien mieć miejsce, w którym tort będzie czekał na podanie, ale wcześniej zawsze warto się upewnić czy będzie taka możliwość.
Kosz tortu weselnego
Przed wyborem tortu pary młode zastanawiają się jaki budżet na to przeznaczyć, oraz jaka ma być wielkość tortu, aby dla wszystkich starczyło? Jeśli chodzi o wielkość tortu to na podstawie liczby gości, może Wam doradzić cukiernia, gdzie będziecie zamawiać tort weselny lub manager sali weselnej. Zazwyczaj liczy się od 10 do 30 dekagramów na osobę. Natomiast cena za kilogram wynosi od 70 do 100 złotych. W niektórych cukierniach cena może być wyliczona za kawałek i przeważnie wynosi 10/12 złotych za kawałek tortu dla jednej osoby.
I jak masz już pomysł na Wasz tort weselny? Sprawdź naszą zakładkę -> Cukiernie