Słodki Stół to modny dodatek, który pojawił się na naszym rynku ślubnym już jakiś czas temu i cały czas cieszy się niesłabnącą popularnością. Dziś więc kilka słów na jego temat. Oczywiście nie o samych słodkościach będziemy pisać — bo my raczej je zjadamy, niż robimy — ale o Słodkim Stole, jako o elemencie przygotowań. Do tej pory mieliśmy okazję współpracować z kilkoma firmami, więc możemy podzielić się z Wami spostrzeżeniami z tym związanymi.
Pierwszy punkt — czym jest słodki stół?
Większość z Was pewnie wie, ale nie wszyscy. Często na pytanie, czy planujecie słodki stół, słyszymy odpowiedź — „ale my mamy słodkości w cenie talerzyka” — dlatego chcemy wytłumaczyć, że słodki stół to zupełnie co innego (choć nie zawsze, ale o tym później). W cenie tzw. talerzyka macie najczęściej dostępne domowe ciasta (szarlotka, sernik, makowiec itp.), czasami babeczki, owoce, zdarzają się też deserki w monoporcjach. W zależności od obiektu desery są serwowane na paterach, talerzach, półmiskach.
Dodatkowy Słodki Stół, to dzieło sztuki :) Tam znajdziecie w większości tylko deserki w monoporcjach — cupcake, musy, kremy, cakepopsy, ręcznie zdobione ciasteczka, pralinki, bezy i pyszne koktajle. Każdy deser ma swoje określone miejsce na stole. Ustawienie ich zajmuje firmom wiele czasu — widzimy to ;). Małe ilości wystawione jednocześnie i duże przerwy między deserami tworzą wrażenie elegancji. Do tego różne poziomy oraz dodatkowe dekoracje — świece, napisy, kwiaty — i całość staje się bardzo przyjemna dla oka, ale i dla podniebienia ;)).
Co się składa na Słodki Stół?
1. I teraz właśnie przejdziemy do tego, na co trzeba zwrócić uwagę, przeglądając oferty dostępne na rynku (oraz umowy).
Ilość deserków – jest to często rozliczane na sztuki. Spotkaliśmy się z liczbą miedzy 2 a 3 deserki na osobę. Myślę, że warto zaufać firmom i przyjąć, że dana liczba jest wyliczana na podstawie ich doświadczeń i rozmów z Klientami. Pytacie nas czasami — czy to wystarczy? Nie umiemy Wam odpowiedzieć — są wesela, gdzie słodkości znikają dość szybko, są takie gdzie, jeszcze rano słodkości są Wam pakowane. Pamiętajcie, że poza dodatkowym Słodkim Stołem goście mają do dyspozycji tradycyjne ciasta serwowane przez obiekt.
2. Dekoracje – ideą Słodkiego Stołu jest, poza ucztą dla podniebienia, piękny wygląd. W większości przypadków firma oferująca Wam taką usługę próbuje wpisać się w motyw Waszego wesela. Robią to, stosując odpowiednie kolory deserów czy dodatkowych elementów
—
świec, obrusów, podpisów z nazwami deserków, kwiatów. Co więc warto ustalić: jakie dekoracje wchodzą w cenę usługi?
W zależności od firmy spotkaliśmy się, z tym że świece, latarenki, obrusy są w cenie (o ile są to standardowe kolory).
Kwiaty – bardzo często domawiamy u florystki ukwiecającej całe Wasze przyjęcie, by były spójne.
Podpisy z nazwami deserków — też najczęściej zamawiamy u firmy poligraficznej wykonującej dla Was resztę papeterii.
Stół — bardzo ważny punkt — musicie koniecznie zapytać, czy firma przyjeżdża ze swoim, czy też może wykorzysta stół dostępny od obiektu (wtedy bardzo ważna jest jego wielkość).
3. Zwrot naczyń
—
o ile montaż Słodkiego Stołu w większości przypadków jest w cenie usługi, o tyle o demontaż warto zapytać, czy firma sama przyjedzie i sprzątnie elementy dekoracyjne, czy też może leży, to w Waszej gestii.
4. Czas na zmianę oferty (ilości)
—
umowę najczęściej podpisujecie dużo przed przyjęciem, gdy ilość gości jest tylko szacunkowa. Koniecznie zwróćcie uwagę do kiedy możecie modyfikować ilość gości i tym samym dopasowaną do nich ilość deserów.
Słodki Stół a obiekt weselny
Teraz czas zająć się Waszym marzeniem, a rozmową z obiektem.
1. Przede wszystkim warto spytać — czy w ogóle można wstawić Słodki Stół przygotowany przez firmę zewnętrzną. Zdarzają się obiekty, które nie wyrażą zgody, ponieważ oferują Wam taką samą usługę. Warto wtedy jeszcze dokładniej dopytać, co wchodzi w skład takiego słodkiego stołu. Najlepiej poprosić o zdjęcia z dotychczasowych realizacji. Zdarzało się nam, że obiekt uznawał za dodatkowy słodki stół beziki i pianki w słojach. Jeśli taka opcja Wam odpowiada – super. Jeśli nie — negocjujcie
2. Słodkości są w dużej mierze wystawiane jednorazowo, ale zawsze zostaje kilkanaście sztuk deserków na dołożenie w trakcie przyjęcia. Koniecznie musicie zapytać czy obiekt przechowa Wam deserki w chłodni oraz, czy też obsługa będzie je dokładać.
3. Stół i miejsce — zaplanowanie miejsca na Słodki Stół jest bardzo ważne. Nie może to być jakaś przykładowa powierzchnia. Dlatego rozrysowując plan Sali, koniecznie nanieście na niego również ten element (w porozumieniu z managerem sali oczywiście). No i stół, o którym wcześniej pisaliśmy – jeśli nie oferuje go firma, musicie zapytać, czy i jaki (wielkość, wygląd) stół udostępni Wam obiekt.
4. Demontaż — niezależnie od tego, czy demontaż będzie robiony przez firmę, czy też przez Was – koniecznie musicie znać godzinę, do której jest możliwość jego zrobienia. Bardzo często wszelkie demontaże odbywają się od razu po przyjęciu – czyli między 4 a 6 rano. Pamiętajcie o tym!
Czy zatem brać Słodki Stół, czy rezygnować z tego, co oferuje obiekt – o to również nas pytacie.
Jeśli chodzi o to, czy rezygnować z ciast dostępnych w cenie talerzyka – zdecydowanie nie. Bardzo wielu gości gustuje jednak w sernikach, makowcach i jabłeczniku, więc nie może tego zabraknąć.
Zanim zamówicie dodatkowy Słodki Stół
—
najpierw poproście o udostępnienie zdjęć ze słodkich bufetów oferowanych przez obiekt. Jest na naszej liście kilka takich, które w cenie oferują tak piękne bufety, że mogą one w zupełności wystarczyć. Jeśli zaś jest to dla Was za mało – oczywiście warto - tutaj do przemyślenia zostaje jedynie kwestia budżetu, jakim dysponujecie i tego, na co chcecie go przeznaczyć.
Mamy nadzieję, że przedstawiliśmy Wam najcenniejsze informacje. I nieustannie zapraszamy do kontaktu na info@weselezfantazja.pl. Z chęcią pomożemy Wam ze Słodkim Stołem i z całą resztą ślubnych przygotowań.
Fotografie i firmy:
BielakStudio, ursz_i
Jarek Grabek, Słodki Muffin
StoryboardStudio, Słodki Muffin
Artykuł napisany przez konsultantów Wesela z Fantazją i serwis Gdzie Wesele. Informacje w nim zawarte zebrane są na podstawie doświadczeń i współpracy z firmami zajmującymi się słodkimi stołami. Dzięki 15 latom doświadczenia jesteśmy przekonani, że nasza pomoc będzie nieceniona podczas ślubnych przygotowań. Zapraszamy do kontaktu!