W ten wyjątkowy dzień wszystko powinno być dopięte na ostatni guzik. Oprócz samej uroczystości ważne jest także przyjęcie, które na długo zostanie w pamięci gości. To, co podacie na stół, powinno być zatem tak samo dokładnie zaplanowane, jak i cały ten dzień. Przystawki na zimno nie tylko mają za zadanie urozmaicić oczekiwanie na główne dania, ale i zaspokoić mniejszy głód w dalszej części przyjęcia. Te propozycje oryginalnych przekąsek uświetnią każde wesele!
Kto jak kto, ale Włosi wiedzą, jak się bawić! Znają się też świetnie na dobrym jedzeniu. Dlatego ta przystawka jest skazana na sukces. Chrupiące i delikatne paluszki z drożdżowego ciasta są niezwykle proste do wykonania. Po wyrośnięciu rozwałkowane cienko ciasto należy pociąć na długie, cienkie paseczki i zrolować. Powstałe w ten sposób paluszki wystarczy skropić oliwą z oliwek i posypać przyprawami. Po upieczeniu owińcie każde grissini plasterkiem szynki parmeńskiej. Ustawcie je na stołach w wysokich naczyniach, z których łatwo będzie gościom się nimi częstować.
Mięso z indyka jest bardzo delikatne i łatwe w obróbce, zatem będzie idealnym wyborem dla stworzenia pysznej przekąski. Propozycja piersi indyczej upieczonej w piekarniku, nadziewanej farszem z brzoskwiń, winogron i orzechów w galarecie z malagi z pewnością przypadnie do gustu niejednemu uczestnikowi wesela. Sekret tej potrawy tkwi w wyważonym smaku pomiędzy słodyczą a ostrością, dzięki czemu zaskakuje ona różnorodnością. Bądźcie pewni, że o przepis na indyka z orzechami w maladze wielu weselnych gości będzie was pytać już po pierwszym kęsie!
Faszerowane warzywa już od dawna podbijają serca entuzjastów wyrafinowanej sztuki kulinarnej. Połączenie awokado z łososiem to jej prawdziwa kwintesencja. Do wykonania tej przystawki będziecie potrzebować zaledwie kilku składników. Starte na drobnych oczkach tarki jajka na twardo, połączone z posiekanym łososiem i sosem sałatkowym stworzą farsz, którym wypełnicie przekrojone na pół i wydrążone awokado. Poukładane na półmiskach, będą już tylko potrzebować gustownej dekoracji. Posypcie je koperkiem i skropcie odrobiną oliwy. Możecie także użyć słodkiej papryki, która nie tylko doda wyrazistości, ale i pięknego koloru na wierzchu tej przekąski.
Kolejna propozycja, która nie wymaga wielu składników i dużego nakładu pracy. Za to efekt – piorunujący. Dosłownie i w przenośni, ponieważ por charakteryzuje się nieco ostrzejszym smakiem. Podduszone na patelni, a następnie ugotowane w bulionie plasterki pora należy pogotować w sosie przygotowanym z masła, mleka i mąki. Powstałą masę porową wystarczy już tylko uformować w niewielkie kuleczki, obtoczyć w panierce z jajka i bułki tartej i usmażyć. Chrupiące kuleczki podawajcie na zimno z przeróżnymi dipami lub po prostu posypcie natką z pietruszki.
Tatar jest jedną z potraw, którą albo się lubi, albo nie przepada. Nie ma sensu jednak dzielić gości podczas weselnego przyjęcia! Można postawić na warzywną wersję tego przysmaku. Upieczone w piekarniku buraki w połączeniu z ziarnami słonecznika i zmiksowane na gładką masę z powodzeniem zastąpią swój mięsny odpowiednik. Jeśli na wierzchu położycie kawałeczki koziego sera i kiełki oraz posypiecie prażonymi pestkami słonecznika, uzyskacie eleganckie i pełne wyrazu danie, które z pewnością jeszcze nie jeden raz zapragniecie zaserwować bez specjalnej okazji.
Trudno wyobrazić sobie przyjęcie weselne bez śledzia. Żeby podkreślić jego smak, zróbcie kremowy sos na bazie majonezu, z wyczuwalną nutą cebulki i jabłka. Jego wykonanie jest banalnie proste, a delikatna pierzynka na ułożonych na półmisku śledziach zachęci do skosztowania tego smakołyku.
Przekąski wcale nie muszą być skomplikowane, żeby były pyszne i gustownie wykonane. Zastanawiacie się, co podać na weselny stół? Przystawki na zimno na stronie przepisy.pl zadziwią was prostotą i wyszukanym smakiem!