O czym pamiętać planując menu weselne na lato?

o-czym-pamietac-planujac-menu-weselne-na-lato

Lipiec i sierpień to miesiące wakacyjne, których najbardziej nie mogą doczekać się dzieci. Ten czas jest również najchętniej wybierany przez przyszłych małżonków do planowania swojego wesela. To właśnie podczas wakacji sobotnie terminy na przyjęcia okolicznościowe są najchętniej rezerwowane. 

Lato jest idealnym czasem, aby zorganizować wesele i ślub w plenerze a to marzenie niejednych przyszłych małżonków. Wesele latem powinno być idealnie zaplanowane ze względu na wysokie upały. Szczególnie dotyczy to serwowanego jedzenia. Z chęcią podpowiemy Wam, jakie potrawy warto podać, a z czego wypada zrezygnować podczas letnich wesel.

Propozycje menu weselnego na lat

  • zupa - pierwsze danie, które pojawia się na weselu i najczęściej jest nim tradycyjny rosół. Niekiedy zupa krem lub flaki. Z racji upalnego dnia, warto zrezygnować z gorących zup i zamienić je na chłodniki. Są bardzo orzeźwiające i będą idealnym zamiennikiem gorącego dania. Chłodnik można wykonać z botwiny, ogórków lub buraków,
  • drugie danie - najczęściej spotykanym zestawem są ziemniaki, mięso oraz surówki. Takie danie jest bardzo pożywne i smakuje wszystkim gościom. Można jednak postarać się je nieco zmodyfikować. Zamiast pieczonego lub duszonego mięsa, warto postawić na danie z grilla. Do tego letnia sałatka z sezonowych produktów i idealne drugie danie gotowe,
  • deser - każdy wie, że w lecie królują lody. Wszyscy je uwielbiamy a w lato trudno się bez nich obejść. Połączenie deserów lodowych z sezonowymi owocami jest idealnym rozwiązaniem. Taki deser posmakuje zarówno starszym jak i młodszym,
  • napoje - nic nie gasi tak pragnienia w upalny dzień jak lemoniada. Możecie postawić na kilka rodzajów tego napoju: lemoniadę cytrynową, arbuzową lub ogórkową. Uważamy, że lemoniada jest konieczna podczas wesela latem.

Przystawki i przekąski na lato

Gdy już zdecydujecie się na odpowiednie dania, warto wspomnieć o przystawkach, które będą znajdowały się na stole. Latem wiele osób ma dużo mniejszy apetyt. Wysoka temperatura sprzyja częstszemu nawadnianiu niż spożywaniu posiłków. Choć dania z mięsem zawsze się sprawdzają, uważamy, że warto dodać do menu nieco potraw wegetariańskich takich jak sałatki, koreczki z oliwką, pomidory z mozzarellą czy chociażby deska serów. Możecie również postawić na stoły tematyczne. Warto, aby na jednym z nich pojawiło się kilka rodzajów lemoniad, o których wcześniej wspomnieliśmy. Do tego słodki stół albo budka z lodami. Obecnie jest wielu usługodawców, którzy oferują lody na weselu. Uważamy, że to świetne rozwiązanie na przyjęciach organizowanych latem.

Alkohol na wesele latem

Trudno wyobrazić sobie tradycyjne polskie wesele bez alkoholu. Na stołach pojawia się wódka ale państwo młodzi dbają, aby goście mieli do wyboru inny alkohol taki jak whisky, rum czy chociażby wino. Latem temperatury są bardzo wysokie i nie każda osoba lubi wtedy spożywać mocniejszy alkohol. Właśnie dlatego uważamy, że z wyjątkiem wysokoprocentowych trunków, warto pamiętać o koktajlach i piwie. Czy jest coś lepszego niż napicie się schłodzonego piwna w upalny dzień? Zdecydowanie nie! Owocowe koktajle nie tylko pięknie się prezentują ale również są bardzo orzeźwiające.

A może grill?

Latem każdy z nas lubi usiąść wieczorem z najbliższymi i cieszyć się pysznymi potrawami z grilla. Jeśli organizujecie swoje przyjęcie w plenerze, właśnie na taki rodzaj menu możecie się zdecydować. Dania z grilla smakują wybornie i każdy znajdzie coś dla siebie. Różne rodzaje mięs, grillowane warzywa lub sery, faszerowane pieczarki. Do tego smaczne sałatki i pyszne sosy oraz schłodzone napoje. Brzmi jak plan idealny.