Menu ? Dobór jadłospisu weselnego to jedna z trudniejszych decyzji, jaką trzeba podjąć podczas organizacji uroczystości weselnej. Bardzo często zdarza się tak, że lokal, w którym organizujemy wesele posiada już swój własny sprawdzony zestaw dań na tego typu uroczystość, z którego warto skorzystać.
Polskie wesela słyną z syto zastawionych stołów, na których nie może zabraknąć zimnych przekąsek takich jak: wędliny, potrawy z ryb, sosów, pieczywa, owoców, placków, pikle czy sałatek.
Kilka minut po usadzeniu gości podawany jest ciepły posiłek, który powinien być syty, ale zarazem lekki gdyż będzie on stanowił podstawę dla gości do całonocnej zabawy. Warto pamiętać również o ciepłej przekąsce, którą należy podać w czasie, gdy impreza już będzie na dobre ?rozkręcona?. Taka potrawa jest podawana z myślą o gościach pijących alkohol, dzięki której poczują się lepiej i nabiorą sił do dalszej zabawy.
Oto kilka cennych wskazówek odnosicie menu weselnego, na które warto zwrócić uwagę.
- Podczas doboru jadłospisu należy zwrócić uwagę by jego poszczególne dania nie były skierowanie do jednej grupy osób. Należy pamiętać o gościach, którzy są np. wegetarianami lub na tych, którzy nie przepadają za drobiem lub wołowiną.
- Nie warto przesadzać z ilością jedzenia, ponieważ często bywa tak że wiąże się z to z większymi kosztami przyjęcia gdyż właśnie menu ma duży wpływ na sumę jaką przeznaczamy na imprezę.
- Warto tak rozplanować podawanie potraw, aby półmiski z przystawkami były donoszone przez cały czas trwania wesela w miejsca, w których one się skończyły.
- Jeżeli planujemy typowo polskie wesele należy pamiętać aby też takie były potrawy. Nic na stole nie wygląda bardziej bogato jak kawał dobrej pieczeni czy zwój wiejskiej kiełbasy.
- Główne danie powinno składać się z dwóch potraw, ciepłej klarownej zupy najlepiej kremu, tak, aby kluski nie lały się po brodzie. Jeżeli chodzi o drugie danie, optymalnym wyborem jest drób lub cielęcina.
- Dobrze, aby w trakcie wesela były podawane ciepłe napoje takie jak kawa czy herbata.
- Napoje alkoholowe powinny być podawane zgodnie z upodobaniami gości a do tego koniecznie trzeba znać swoich weselników. Niektórzy mogą preferować wódkę a jeszcze inni whisky. Wino również powinno stać na stole weselnym gdyż bardzo często jest ulubionym trunkiem Pań.