Wybór odpowiedniego tortu weselnego to nie lada wyzwanie, czym się kierować i na co zwrócić uwagę?
Od czego zacząć?
Pierwszym krokiem do wyboru tortu weselnego jest przegląd cukierni. Warto udać się na degustację w wybranych cukierniach oraz sprawdzić, czy wypieki podobają nam się wizualnie. Po wybraniu cukierni, smaku i modelu tortu, należy dowiedzieć się, jaki jest koszt wybranego przez nas tortu, zapytać o kwestię dostarczenia wypieku na salę weselną lub o termin odebrania. Większość cukierni oferuję darmową dostawę w wybrane przez nas miejsce, dlatego dobrze, jeśli cukiernia będzie znajdować się w pobliżu sali weselnej. Unikniemy dzięki temu uszkodzeń ciasta i dekoracji oraz rozpuszczania się kremów.
Ile powinien ważyć tort weselny?
Wybierając tort weselny, musimy przede wszystkim ustalić, ile gości weselnych będzie na przyjęciu. To od tej liczby zależy wielkość naszego wypieku. Przelicznik jest dość prosty - 1 gość weselny = ok. 100 g. tortu. Co za tym idzie, na wesele liczące 100 osób powinniśmy zamówić tort o wadze ok. 10 kg, 200 osób - ok. 20 kg. itd. Warto jednak poradzić się cukierników, którzy będą piec nasz tort. Niekiedy niestandardowa forma, kształt czy dekorację mogą wpłynąć na większą wagę wypieku. Trzeba także wziąć pod uwagę kilka dodatkowych kawałków na dokładki dla gości, poczęstunek dla obsługi i orkiestry/DJ.
Wygląd czy smak? Czym się kierować?
Każdy zna powiedzenie “jeść oczami”, dlatego warto pamiętać o tym, aby nasz tort ładnie się prezentował. Będzie on widoczny na licznych zdjęciach, dlatego dobrze, jeśli będzie się spójnie komponował z wnętrzem i dodatkami na sali weselnej. Nie należy jednak zapominać o smaku, nie chcemy, chyba żeby nasi goście po spróbowaniu kawałka, niezadowoleni odkładali talerzyk. Należy znaleźć złoty środek pomiędzy smacznym a dobrze prezentującym się tortem.
Jaki smak tortu wybrać?
Najpopularniejszym wyborem jest tort weselny z bitą śmietaną i owocami. Jest to sprawdzona od lat kompozycja, która smakuje zdecydowanej większości osób. Na rynku cukierniczym pojawiają się coraz to nowsze smaki kremów, mas marcepanowych i różnych dodatków do dekoracji. Podczas degustacji w cukierni należy zdecydować czy stawiamy na klasyczne smaki, czy na coś nowego i nietypowego.
Czego unikać przy wyborze tortu weselnego?
Istnieją dwie rzeczy, których należy się wystrzegać podczas wyboru tortu weselnego. Co to takiego?
• Orzechy. Dlaczego? To jeden z najpopularniejszych alergenów. Wielu z naszych gości może odmówić spróbowania tortu, ze względu na alergię.
• Alkohol. Dlaczego? Z uwagi na najmłodszych oraz na osoby, które nie spożywają alkoholu, warto postawić na tort nasączony wywarem kawowym, sokami owocowymi itp.
Jaki tort w zależności od pory roku?
Podczas uroczystości w środku lata warto postawić na lekkie, owocowe wypieki. Należy także pamiętać o tym, że niektóre kremy przy wysokich temperaturach mogą się po prostu rozpłynąć. Urządzając wesele zimą nie ma przeciwwskazań, aby wybrać bardziej wyraziste, cięższe kremy. Można także postawić na kompozycje lodowe, ze względu na sprzyjające niskie temperatury.
Jakie torty są teraz w modzie?
Młode pary obecnie stawiają na rustykalny wygląd sali, dodatków, jak i właśnie tortów. Królują tak zwane “torty naked”, których główną ozdobą są owoce lub kwiaty. Coraz rzadziej wybierane są wystawne torty z masy marcepanowej i licznymi ozdobami. Ciekawym pomysłem są także torty z babeczek. Muffinki są układane na paterze na kształt ogromnego tortu, po czym każdy z gości zamiast kawałka klasycznego tortu otrzymuje babeczkę. Na popularności zyskują także “cake popsy” - kawałki ciasta uformowane w kulkę i nabite na patyczek. Wybór zależy od naszych preferencji, jednak możliwości jest wiele!