Jak zwiększyć obrót z przyjęć okolicznościowych w restauracjach, hotelach i salach weselnych?

jak-zwiekszyc-obrot-z-przyjec-okolicznosciowych-w-restauracjach-hotelach-i-salach-weselnych

Większość hoteli, restauracji oraz sal bankietowych bazuje na organizacji przyjęć weselnych. Oczywiście w okresie wiosennym organizowane są również komunie, ale zdarzają się także przyjęcia okolicznościowe typu imieniny, urodziny czy rocznice.

W dzisiejszych czasach gdzie konkurencja nie śpi a klient jest coraz bardziej wymagający konieczne jest szukanie alternatywnych źródeł przychodu, które będą generowane poprzez wynajęcie sali lub rozwinięcie usług cateringu. Istnieje jednak grupa przyjęć, która o dziwo  jest bardzo mało popularna wśród obiektów gastronomicznych w Polsce - są nimi przede wszystkim stypy lub inaczej konsolacje nazywane również spotkaniami pożegnalnymi. W krajach zachodnich organizowanie styp w lokalach gastronomicznych jest bardzo popularne. Za organizacją stypy w hotelu lub restauracji przemawia kilka argumentów. Jednym z nich jest fakt, że w tych trudnych czasach naszemu klientowi ciężko jest zorganizować tego typu spotkanie w domu, gdzie musi ugościć kilkudziesięcioosobową grupę osób.  Następnym plusem wyprawienia stypy w lokalu jest wygoda i komfort samego organizatora. Podczas organizacji  konsolacji w hotelu, restauracji lub sali bankietowej nasz klient nie musi martwić się o przygotowanie wcześniej poczęstunku (zazwyczaj jest to obiad składający się z dwóch dań oraz deser) oraz przede wszystkim  korzyścią  jest  to, że klienta nie interesują sprawy organizacyjne, którymi zazwyczaj zajmuje się profesjonalna obsługa lokalu. Cenowo tego typu spotkanie nie musi być przede wszystkim dużym obciążeniem. Średnio cena stypy w lokalu w Polsce waha się mniej więcej już od 30 zł za osobę.

 

 

Dlaczego managerowie lokali powinni postawić na organizację styp w swoich obiektach? 

Stypy najczęściej organizowane są w dni powszednie w godzinach południowych, kiedy to w obiektach  nie ma dużego obłożenia -  jest to zatem szansa na wygenerowanie dodatkowych profitów dla lokali gastronomicznych. Koszty organizowania tego typu spotkań nie są duże gdyż, takie uroczystości zazwyczaj nie trwają długo, a potrawy podawane podczas styp nie musza być zbyt wyszukane. W przypadku hoteli dodatkowo można zauważyć, że podczas organizacji stypy zwiększa się obłożenie pokoi hotelowych.

Stypy to przyjęcia, które będą organizowane w restauracjach coraz częściej, a ich popularność w Polsce będzie sukcesywnie wzrastać . Warto zatem  zastanowić się nad odpowiednią ofertą właśnie pod kątem styp i konsolacji,  a także  przede wszystkim znaleźć źródło efektywnej reklamy. Dobrą podstawą tak owej,  jest Internet, a dokładniej serwis StypyiKonsolacje.pl,  który prezentuje obiekty z  całej polski , które w swojej ofercie posiadają możliwość organizowania tego typu spotkań.  Prostota serwisu oraz możliwość umieszczenia obszernej informacji na temat obiektu pozwala skutecznie promować lokal w sieci. 

 

Zapraszamy www.StypyiKonsolacje.pl