Kryształy zachwycają swoim blaskiem już od ponad 400 lat. Kiedyś
zdobiły kredensy i meblościanki u naszych babć a dziś ponownie wracają do łask.
Kryształowe kieliszki do czerwonego wina są coraz częściej spotykane na
przyjęciach okolicznościowych a kryształowe wazony zdobią niejedno
mieszkanie. Choć niektórzy nie potrafią odróżnić kryształu od szkła, te produkty
bardzo się różnią i należy o nie zupełnie inaczej dbać.
Niektórzy uważają, że dbanie o kryształ polega na takich
samych zasadach jak o szkło. Niestety nie powinniśmy ich traktować w ten sam
sposób, gdyż wtedy kryształ może się zniszczyć albo zmatowić. Jak zatem dbać o
ten luksusowy produkt?
Kryształy powinno się myć w letniej lub zimnej wodzie.
Najczęściej dodaje się do niej delikatnego płynu do naczyń oraz octu, który
wpływa na zapobieganie smug. Istnieje również sposób bardziej eco. Należy
wsypać do środka obierki z ziemniaków i zalać je wodą. Po odczekaniu kilku
godzin powinno się je wypłukać. Ten sposób niestety nie sprawdzi się do naczyń
z wąskimi szyjkami. Najlepiej będzie o nie zadbać za pośrednictwem wody i octu.
Jeśli Wasze kryształy są zmatowione, również jest na to sposób.
Należy przetrzeć je miękką ściereczką nasączoną drobną solą lub spirytusem. Gdy
już uda się Wam wyczyścić matowe szkło, należy je umyć w jeden ze sposobów opisanych
powyżej.
Kryształy zawsze polerujemy! O tym kroku należy pamiętać, ponieważ dzięki temu mają swój nieskazitelny blask. Do polerowania kryształów nie powinno się używać ręczników papierowych. To twardy materiał, który wpływa negatywnie na powłokę kryształów. Do polerowania powinno się używać miękkiej bawełnianej albo flanelowej szmatki, która nie pozostawi po sobie żadnych smug oraz resztek materiału.