Według etykiety alkohol powinno się pić w odpowiednich
kieliszkach. Takie trunki jak whisky czy koniak najczęściej spożywa się w
gronie przyjaciół lub aby się zrelaksować. Właśnie dlatego odpowiednie podanie
trunku ma ogromne znaczenie. Picie alkoholu w kryształowych kieliszkach
sprawia, że bardziej doceniamy tę chwilę. Jednym z producentów eleganckiej
zastawy jest Niemen Crystal. Kryształowe kieliszki ponownie
pojawiają się na stołach i świadczą o dobrym guście właściciela. Właśnie
dlatego warto zadbać, aby pojawiły się również w waszym domu.
Są dwa rodzaje kieliszków do wódki – na nóżce albo bez niej.
Kieliszki bez nóżki służą do podawania jedynie czystego trunku w a tych drugich
można zaserwować wódki smakowe. Kieliszki do wódki są małe, ponieważ alkohol
należy wypić od razu, aby nie zdążył się zagrzać.
Kieliszki, w których podajemy likier i nalewki zawsze
powinny być na nóżce. To, jak będzie wyglądał ich kształt, zależy głównie od
gęstości alkoholu. Im alkohol jest mniej gęsty, tym kieliszek powinien być
węższy.
Podanie wina czerwonego zależy od długości jego dojrzewania.
Młode wina powinno serwować się w okrągłych i niezbyt dużych kieliszkach. Do
starszych i bardziej szlachetnych win wykorzystuje się zarówno zwężany ale
również rozchylany. W tym wypadku ogromne znaczenie ma wielkość kieliszka.
Jeśli jest duży, wino dobrze się napowietrzy oraz uwolni swój aromat. Warto
pamiętać, że wino nalewa się jedynie do 1/3 kieliszka.
Do serwowania wina białego i różowego warto wykorzystać
kieliszki zwężające się ku górze. Jeśli te trunki mają większą zawartość
alkoholu niż takie standardowe wino, można go podać w kieliszku rozchylonym.
Kieliszki do szampana jak i win musujących powinny
być wysokie i smukłe. Wszystko po to, aby podziwiać drogę bąbelków ku górze.
Długa nóżka ma również swoje zastosowanie. Należy złapać kieliszek w taki
sposób, aby dłoń nie ogrzewała trunku. Alkohol powinien być zimny, dzięki temu
jego smak będzie znacznie lepszy.
Do tych alkoholi warto wybrać kieliszki o krótkiej nóżce.
Powinny być dość duże oraz zwężające się ku górze. Alkohol trzymamy za czarkę,
ponieważ te trunki lubią być ogrzewane. Dzięki temu stopniowo uwalniają swój
aromat. Nie należy wlewać więcej alkoholu niż 1/5 objętości.
Najczęściej spotyka się kwadratowe modele lub o kształcie walce z grubym dnem. Te drugie uchodzą za dużo bardziej eleganckie.