Jak dobrać kieliszki do alkoholu?

jak-dobrac-kieliszki-do-alkoholu

Według etykiety alkohol powinno się pić w odpowiednich kieliszkach. Takie trunki jak whisky czy koniak najczęściej spożywa się w gronie przyjaciół lub aby się zrelaksować. Właśnie dlatego odpowiednie podanie trunku ma ogromne znaczenie. Picie alkoholu w kryształowych kieliszkach sprawia, że bardziej doceniamy tę chwilę. Jednym z producentów eleganckiej zastawy jest Niemen Crystal. Kryształowe kieliszki ponownie pojawiają się na stołach i świadczą o dobrym guście właściciela. Właśnie dlatego warto zadbać, aby pojawiły się również w waszym domu.

Kieliszki do wódki

Są dwa rodzaje kieliszków do wódki – na nóżce albo bez niej. Kieliszki bez nóżki służą do podawania jedynie czystego trunku w a tych drugich można zaserwować wódki smakowe. Kieliszki do wódki są małe, ponieważ alkohol należy wypić od razu, aby nie zdążył się zagrzać.

Kieliszki do likieru i nalewek

Kieliszki, w których podajemy likier i nalewki zawsze powinny być na nóżce. To, jak będzie wyglądał ich kształt, zależy głównie od gęstości alkoholu. Im alkohol jest mniej gęsty, tym kieliszek powinien być węższy.

Kieliszki do czerwonego wina

Podanie wina czerwonego zależy od długości jego dojrzewania. Młode wina powinno serwować się w okrągłych i niezbyt dużych kieliszkach. Do starszych i bardziej szlachetnych win wykorzystuje się zarówno zwężany ale również rozchylany. W tym wypadku ogromne znaczenie ma wielkość kieliszka. Jeśli jest duży, wino dobrze się napowietrzy oraz uwolni swój aromat. Warto pamiętać, że wino nalewa się jedynie do 1/3 kieliszka.

Kieliszki do białego i różowego wina

Do serwowania wina białego i różowego warto wykorzystać kieliszki zwężające się ku górze. Jeśli te trunki mają większą zawartość alkoholu niż takie standardowe wino, można go podać w kieliszku rozchylonym.

Kieliszki do szampana i win musujących

Kieliszki do szampana jak i win musujących powinny być wysokie i smukłe. Wszystko po to, aby podziwiać drogę bąbelków ku górze. Długa nóżka ma również swoje zastosowanie. Należy złapać kieliszek w taki sposób, aby dłoń nie ogrzewała trunku. Alkohol powinien być zimny, dzięki temu jego smak będzie znacznie lepszy.

Kieliszki do brandy i koniaku

Do tych alkoholi warto wybrać kieliszki o krótkiej nóżce. Powinny być dość duże oraz zwężające się ku górze. Alkohol trzymamy za czarkę, ponieważ te trunki lubią być ogrzewane. Dzięki temu stopniowo uwalniają swój aromat. Nie należy wlewać więcej alkoholu niż 1/5 objętości.

Szklanki do whisky

Najczęściej spotyka się kwadratowe modele lub o kształcie walce z grubym dnem. Te drugie uchodzą za dużo bardziej eleganckie.