Spójrzmy prawdzie w oczy – to weselne menu będzie obok muzyki i ogólnej atmosfery jednym z najczęściej komentowanych elementów Waszego wesela. To duże wyzwanie zwłaszcza, gdy planujecie przyjęcie na kilkadziesiąt osób. Im więcej gości, tym trudniej wszystkich zadowolić. Choćbyście się dwoili i troili, to nie ma możliwości, aby sprostać kulinarnym oczekiwaniom każdego z osobna. Jest za to kilka sposobów, aby Wasze weselne menu pozostawiło bardzo dobre wrażenie ogólne.
Kiepskie, niesmaczne, zimne potrawy czy ich niedostatek to wręcz gwarancja weselnej porażki. Pamiętaj, że dzięki jedzeniu goście weselni, popijający alkohol, dłużej się bawią i twardo stoją na nogach. Gdyby pili na pusty żołądek, miałabyś z nimi spory problem, który zepsułby tak ważny dzień w twoim życiu. Poza tym, jedzenie podane w apetyczny sposób to dodatkowa dekoracja stołu. Nie jest sztuką podać potrawy byle jak, na pośpiesznie ozdobionych stołach.
Oto lista ważnych pytań, które powinniście zadać organizatorowi, zanim podejmiecie decyzję w sprawie swojego przyjęcia weselnego. Dotyczą zarówno spraw najważniejszych, jak i drobiazgów, które mogą doprowadzić do nieporozumień w trakcie wesela. A tego każda Para Młodych z pewnością chciałaby uniknąć.
Menu:
1. Czy dania są porcjowane czy podawane na półmiskach?
2. Co i o jakich godzinach będzie podawane?
3. W jakich warunkach będzie przechowywane jedzenie? W miarę możliwości, poproście o oprowadzenie po kuchni i zapleczu. Zachowujcie się niczym Magda Gessler w „Kuchennych rewolucjach”.
4. Czy menu obejmuje napoje i alkohole (w tym szampana na powitanie)? Jeśli tak, to w jakiej ilości?
5. Czy menu obejmuje owoce, ciasta i tort? Jeśli tak, to ile przypada na osobę? Z jakiej cukierni? Czy macie możliwość wyboru ciast?
6. Czy możecie wprowadzić do menu elementy, które sami dostarczycie („swojskie” wędliny i alkohole, tort)?
7. Czy możecie zmodyfikować menu, wybrać coś spoza przedstawionych propozycji?
8. Czy przekąski będą podawane w formie bufetu, czy będą znajdowały się na stołach?
Napoje i alkohole:
1. W jaki sposób będą podawane napoje (dzbanki, opakowania oryginalne – butelki, kartony)?
2. Gdzie będą przechowywane?
3. Kto odpowiada za ich uzupełnianie na stołach?
4. Jak z dostępnością kawy i herbaty dla gości? Czy istnieje jakiś limit, powyżej którego trzeba za nie dopłacać?
5. Czy w lokalu obowiązuje „korkowe” (dodatkowa opłata za wniesienie własnego alkoholu)?
6. Czy istnieje możliwość zorganizowania barku z różnymi alkoholami i obsługą barmańską?
7. Jaka opłata obowiązuje w przypadku stłuczenia kieliszków/talerzy/innych naczyń?
Obsługa:
1. Do kogo z obsługi zwracać się w sprawie problemów? Poproś o wskazanie kierownika sali.
2. Czy obsługa zajmie się krojeniem tortu po symbolicznym napoczęciu go przez parę młodą?
3. Jak będzie wyglądało powitanie państwa młodych na sali?
4. Czy po zakończeniu wesela obsługa pakuje pozostałe jedzenie i przygotowuje je do transportu?
5. Ile godzin z założenia ma trwać wesele? Czy za dodatkowe godziny obsługi trzeba płacić, jeśli tak, to ile?
6. Czy dostępne będą wazony na kwiaty? Gdzie będą ustawione?
Terminy:
1. Do kiedy trzeba ustalić ostateczną wersję menu?
2. Kiedy można dostarczyć na salę produkty, które dostarczacie sami (alkohol, napoje)?
3. Kiedy należy podać ostateczną liczbę gości?
4. Kiedy trzeba uregulować płatność za przyjęcie?
Ślub bez dobrego jedzenia nie może się udać. Rzeczywiście, przy wyborze weselnego menu warto się skoncentrować i uważnie dobrać potrawy. W końcu, taką ucztę wyprawia się raz w życiu!